İletişim, vermek istediğiniz mesajı en kısa ve en yalın haliyle karşınızdaki kişiye iletmek olarak tanımlanabilir. Hayatın her alanında olduğu gibi iletişim, iş hayatında da en önemli unsurlardan biridir. Yetkin olunan konuların yanı sıra iletişimde beceri her zaman ön plandadır, çünkü bunları da iletişim becerimiz kuvvetliyse doğru ifade edebiliriz.
Tepeden tırnağa iyi bir iletişim kurmak işinizin ahantarıdır. İyi iletişim kurmanın bir parçası da “paylaşılan anlamı” doğru ifade etmek ve doğru kavramaktır. İster çalışan olun, ister ekip lideri ya da yönetici, etkili iletişimi sağlayabiliyor olmak için nasıl gelişebileceğinizi görmek ve nasıl iletişim kurduğunuzu iyi analiz etmeniz gerekir. Ancak bu şekilde herkesin birlikte çalışabileceği güçlü bir iletişim stratejisi geliştirebilirsiniz.
Peki, etkili iletişim donelerini kullanarak iş hayatımızı daha verimli hale nasıl getirebiliriz?
Öncelikle Kısa ve Öz Konuşun
Başarılı yöneticilerin hayatlarına baktığınızda zamanlarının çok kıymetli olduğunu görürsünüz. İş hayatında geride kalmamak ve başarıyı yakalamak için genelde zamanla yarışarak çalışırız. Detaylarda boğulmak, lafı dolandırmak profesyonel görünmez ve karşı taraf sizi dinlerken almak istediği mesajı konuşmalarınız arasından seçmek zorunda kalır. Bu yanlış anlaşılmalara da neden olacaktır. İletişiminizi kısa ve öz tutmaya özen göstermek her zaman işinize yarayacak ve size zaman kazandıracaktır.
İletişim Sadece Konuşabiliyor Olmak Değildir
Konuşabiliyor olmak her zaman doğru iletişim becerilerine sahip olduğumuz anlamına gelmiyor. Öncelikle güçlü bir hitabet, nezaket dilimiz, konuşurken yaptığımız tonlamalar, jestlerimiz, mimiklerimiz vereceğimiz mesajı her zaman daha iyi vurgular. Bunları doğru şekilde ve doğru yerde kullanmak iletişimimizi büyük oranda güçlendirecektir. Güzel konuşmak ve kendimizi iyi ifade etmek en güzel kartvizitimizdir. İletişimi iyi kullanabilen insanların, yetkinliklerini de daha doğru aktarabildiklerini rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.
Dinlemenin Önemi
Toplumumuzda iletişim ile ilgili en büyük sıkıntılardan biri, karşı tarafı dinlememe ya da sadece cevap verme sırası gelsin diye söyleneni önemsememektir. Karşı taraf konuşurken araya girmek ve cümlesini bitirmesine engel olmak yapılacak en kaba davranışlardan biridir. Sıklıkla bu kısım atlansa da, başkalarını dinlemek muhtemelen sahip olabileceğiniz en önemli iletişim becerisidir.
Cisco’dan Alex Goryachev’in Forbes’ta yazdığı gibi: “İnsanlar anlamak yerine çoğunlukla yanıt vermek için dinliyorlar. Dijitalleşme, hayatta kalmak ve dünyanın dört bir yanındaki girişimler, ortaklar ve müşterilerle işbirliği stratejileri geliştirmek için ekosistemin ve insanların aktif olarak dinlenmesi gerekir.”
Öncelikle karşı tarafı dinlerken daha yerinde cevaplar verebilmek için mutlaka sabırlı olmalısınız. Karşı taraf konuşmasını bitirdiğinde fikrinizi daha net belirtme fırsatına sahip olacaksınız. Çünkü insanlar dinlendiklerini fark ettiklerinde, daha değerli hisseder ve daha işbirlikçi bir kültür yaratırlar. Ayrıca bu, bir çalışanın bakış açısından bir görevle ilgili sorunu veya endişeyi anlama şansı da verir. Çalışan bağlılığı ve buna paralel olarak iş ile ilgili motivasyon da bu şekilde artar. Daha iyi dinledikçe, daha iyi cevaplar alacağınızı unutmayın.
İletişimde Aktif Olun
Kalabalık görüşmelerde ya da toplantılarda sessiz kalmak ve fikir beyan etmemek garantici bir tavır gibi görünse de, kendinizi ifade etmiyor oluşunuz iletişiminizi ve karşı tarafa verdiğiniz güveni olumsuz yönde etkileyecektir. Özellikle ekip olmak çok ses ve renk içeren bir durumdur, dolayısıyla sadece ekipteki arkadaşlarınızın fikirleri ile ilerleyeceğinizi düşünmeniz yanıltıcı olabilir. Paylaşım önemlidir ve kimse geride durup fikrini beyan etmeyen biriyle çalışmak ya da iş yapmak istemez. Paylaşmaktan korkmayın.
Zayıf iletişim, verimliliğin yanı sıra genel iş kalitesini de olumsuz etkiler. İletişim açık bir şekilde sağlanmadığında, hataların olması kaçınılmazdır. Bir çalışma arkadaşınızla iyi iletişim kurmadığınız bir zamanı düşünün. Muhtemelen bu durum zaman, çaba veya kaynak israfına neden olur. Bu nedenle, etkili bir şekilde iletişim kurmayan kişilerle çalışıyorsanız, işinizi başarıyla tamamlamak için ihtiyacınız olan bilgilerle ilgili doğru soruları sorduğunuzdan ve açıklayabildiğinizden emin olun. Bu zaman ve emek kaybının yüksek oranda önüne geçecektir.
Karşınızdaki kişinin söylediklerinizi anladığını varsaymayın, emin olun. Aynı şekilde, bir konuda netliğe ihtiyacınız varsa konuşmaktan korkmayın. Soru sormak, belirli durumları daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir ve karşı tarafı her zaman emin olmadığı konuları sormaya teşvik etmelisiniz. Bu hataları da en aza indirgemeye yardımcı olacaktır. Bazen iki kez kontrol edilmesi gereken basit bir soru, hataların olmasını önleyebilir.
Açık Fikirli Olun
Açık fikirlilik, sahip olunması gereken bir başka iletişim becerisidir. Önyargılı fikirlerden bağımsız bir sohbete girmenize olanak sağlar ve konuşan kişiye fikirlerini rahatça açıklama güveni verir.
Örneğin, konuyu hızlı bir şekilde kapatan bir yönetici ya da liderseniz, çalışanlar size fikirlerini söyleme eğiliminde olmayacaktır. Bu nedenle konuşmalarınızın verimi büyük ölçüde azalacaktır. Açık fikirli kalarak, sabırlı olup karşı tarafla diyaloğunuzda istekli olursanız sonunda alacağınız verim sizi şaşırtabilir.
Çalışanlar reddedilme korkusuyla düşüncelerini ve fikirlerini iletmekten korkuyorlarsa, kariyerlerinde durgun hale gelmeleri ve yalnızca asgari düzeyde katkıda bulunmaları muhtemeldir. Ancak, yöneticiler ve personel arasında açık bir iletişim olursa, bu çalışanların daha yaratıcı ve yenilikçi olmalarına teşvik sağlayacak ve yeni fikirlerin de ortaya konmasına katkıda bulunacaktır.
Takım Ruhunuzu Etkili İletişimle Güçlendirin
Dürüst ve etkili iletişim, güçlü bir ekip oluşturabilir. Çalışanlar birbirlerine danıştıklarında, diğer fikirleri dikkate aldıklarında ve ilerlemelerini tartıştıklarında, işbirliği yapmak için katılımcı olmaya istek duyacak ve daha hızlı ilerleyeceklerdir. Bunun sonucunda işler daha keyifli hale gelecek ve takım arkadaşlarını hayal kırıklığına uğratmamak için herkes iyi performans göstermeye istekli olacaktır. Etkili iletişim, tüm ekipleri dinamik tutarak çalışanların iş hayatında kendilerini yararlı hissetmelerini sağlar.
İletişim Büyümenize ve Size Olanak Sağlar
Etkili iletişim, kariyerinizle paralel giden işinizin büyümesine de katkıda bulunur. İş akışının sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlamak için belirsizlikleri ortadan kaldırır, karşılıklı ve sağlıklı bir alışverişin sonucunda sürecinizi hızlandırır. Her büyüme sağlam bir iletişim ile mümkün olabileceği gerçeğine dayanır.
Sonuç olarak, etkili iletişim iş hayatında size açılacak kapıların hepsine uyum sağlayacak sihirli bir anahtardır; satış, müşteri ilişkileri, ekip geliştirme, şirket kültürü, çalışan bağlılığı ve katılımı ve yenilikçi düşüncenin ayrılmaz bir parçasıdır. İş hayatında iletişimi geliştirmek için yeni ve etkili alışkanlıklar yaratmanın sizinle başladığını ve bizler varolduğumuz sürece devam edecek olan sözlü ya da yazılı iletişimin, etkili bir şekilde yapıldığında insanın her kapıyı açabildiğini unutmayın.