Simon Oliver Sinek 1973 doğumlu İngiliz-Amerikalı bir yazar ve ilham verici bir konuşmacıdır. Liderlere ve kuruluşlara insanlara nasıl ilham vereceklerini öğretir. Kongre üyelerinden yabancı büyükelçilere, küçük işletmelerden Microsoft ve 3M gibi büyük şirketlere, Hollywood’dan Pentagon’a kadar, “Neden?” sorusunun gücüyle ilgili fikirlerini aktaran, iş hayatı ve motivasyon ile ilgili sözlerinden sık sık alıntılar yapılan bir yazardır.
Motivasyonel bir konuşmacı olarak Sinek, 2016’da BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Liderler Zirvesi’nde ve 2009’dan itibaren TEDx konferanslarında birkaç kez konuşmuştur. Konuşmalarında büyük liderlerin bir göreve, şirkete ve hatta ofis yarışına nasıl yaklaştıklarını anlatıyor. “Ne?” yapacakları ile başlamadıklarını, “Neden?” sorusu ile başlamaları gerektiğini vurguluyor.
Hem daha iyi finanse edilen hem de daha yetenekli başka insanlar varken, Wright Kardeşler neden uçmayı başardı?
Diğerleri de ırkçılığa ve adaletsizliğe maruz kalırken neden Martin Luther King Jr. sivil haklar hareketine “Bir hayalim var.” diyerek öncülük etti?
Apple neden inovasyonda lider ve bunu geliştirmeye devam ediyor?
İnsanların satın almasını, oy vermesini, sadık olmasını veya yaptığınız işin bir parçası olmasını nasıl sağlarsınız?
Simon Sinek,” İnsanları motive etmek için onları manipüle etmek yerine onlara ilham vermeyi seçen çok az lider var. Bu liderlerin izledikleri tutumlar diğer insanlarınkine benzemez. Onların yolu kendiliğinden gelişen bir yoldur.” diyor ve bizlere “Golden Circle” yani “Altın Çember” teorisinden bahsediyor. Altın Çember, üç katmandan oluşuyor. “Ne – Neden – Nasıl?” sorularını dışardan içeriye değil de, içeriden dışarıya doğru sormamız gerektiğini söylüyor.
Sıradan firmalar ürünlerini pazarlarken “Ne, Nasıl, Neden” döngüsünü kullanırken, öncü firmaların ve liderlerin “Neden, Nasıl, Ne” döngüsünü kullanarak ne kadar fark yarattığını gözler önüne seriyor.
Altın Çember teorisinin beyin ile ilişkisi, insan beyninin de üç katmandan oluşmasıdır. En dışta Neo korteks yer alır, bu kısım analitik düşünce ve dil ile alakalı bölümdür ve “Ne?” sorusuna karşılık gelir. İç kısımda ise limbik sistem yer alır, bu kısım ise “Nasıl?” ve “Neden?” sorularına karşılık gelen tüm insani duygularımızı kontrol eder. Karar almamızı sağlayan bölge yine limbik sistemdir. Simon Sinek de, iletişime geçerken önce beynimizin içgüdüsel kısmını daha sonra da analitik kısmını kullanmamızın yarattığı farkın altını çizer.
Yani önce duygular sonra mantık devreye giriyor. Sinek’e göre şirketler ve liderler bu üç katmanı içten dışa doğru ele alırken “Neden?” sorusuna cevap olmalı ve ardından “Ne? – Nasıl?” sorularını sorgulatmalıdır.
Simon Sinek’in liderlik, strateji ve takım çalışması hakkında sizlere ilham verecek “Neden ile Başla” isimli kitabına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Ayrıca Altın Çember teorisini eğlenceli bir dille bütün detaylarını anlattığı “How Great Leaders Inspire Action?” “Büyük Liderler Eylemlere Nasıl İlham Verir?” konulu Tedx konuşmasını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.